Hodování letos připadá už na začátek měsíce února, a tak je právě teď čas na pečení koblih, koblížků, pletenců, koláčů, božích milostí či šibřinek. Tuzemské tradiční laskominy můžeme doplnit a obvyklé každoroční pečení tentokrát zpestřit sladkostmi ze zahraničí.

Masopustní zvyky mají podle tradic zajistit dobrou úrodu, lidé se mohou dosyta najíst, napít i pobavit před obdobím půstu. Proto se konají zabijačky, hostiny, maškarády i veselice. Posledním dnem masopustu je úterý před Popeleční středou, kterou začíná čtyřicet dní půstu – až do Velikonoc. Masopustní období každý rok připadá na jiná data. Letos je Tučný čtvrtek 8., Masopustní neděle 11. a Popeleční středa 14. února, Boží hod velikonoční 31. března.

Makové koláče

na 20 koláčů

na těsto: 400 g hladké mouky * 400 ml mléka * 20 g droždí * 50 g cukru moučka * 3 vejce * 2 žloutky * 80 g másla
na náplň: 200 g máku * 100 g mandlí * 1…