Že jste to slovo ještě neslyšeli? Seznamte se. Kurnik je tradiční východoslovanský koláč s různými náplněmi. Nejčastěji to bývá kuřecí a houby, ale existují i jiné varianty.

Vysoký vícevrstvý koláč byl symbolem hojnosti, pohostinnosti a velmi často zdobil svatební stůl, kde představoval rodinný život. Byl také symbolem toho, že starostlivá manželka bude chránit své potomky, jako kuřata. Ovšem často se podává také o svátcích a zejména o Velikonocích. A kde se vzal jeho název? Možností je víc. Jedna z nich je, že se tak jmenuje proto, že je v něm uzavřené kuřecí maso, druhá verze praví, že podle páry, která vychází během pečení z otvoru nahoře, takže kouří jako sopka.

Kurnik

Palačinkové těsto: ½ l mléka, 3 vejce, podle potřeby hladká mouka, sůl, trocha cukru

1. náplň: 150 ml rýže, 3 uvařená vejce, sůl, mletý černý pepř, pažitka