Určitě jste o fenoménu zvaném „raw food“ či česky syrová strava přinejmenším slyšeli. Možná znáte někoho, kdo se tímto způsobem stravuje. A nejspíš nepochybujete o tom, že „raw“ je synonymem zdravého jídelníčku. Není to vždy pravda….

Naučili jsme se považovat salát za nejzdravější část oběda. Proč? Protože je to zelenina a je v syrovém stavu. Podle této logiky tedy čím více syrových potravin na jídelníčku, tím lépe pro naše tělo. Proto je pochopitelný zájem o raw food, „vaření“, které se vlastně obejde bez sporáku. Jenže než se do něj pustíte, dobře si přečtěte nejen argumenty ve prospěch syrových jídel, ale i námitky. Teorie raw food vychází hlavně z předností syrových potravin, jenže v některých z nich jsou také látky za syrova nestravitelné nebo blokující trávení jiných živin, dále látky škodlivé až jedovaté, které se rozkládají varem. To je třeba vzít nejprve v úvahu, aby si mohli…