Na zabijačku se sice sem tam dostaneme, ale bývají to spíš v rámci hodů, jarmarků či masopustních zábav. Je to škoda, protože zabijačka není jen o konci pašíka, ale také je to sousedské setkávání a utužování vztahů nad spoustou dobrot a s nějakým tím přípitkem, prostě krása, kterou dnešní grilovačky nahradí jen stěží. Ostatně nadšenců, kteří grilují v zimě je jen pár.

Začínalo již v prosinci a táhlo se až do masopustního úterý, kdy začínal půst před Velikonocemi. Důvody, proč se konaly v mrazivých měsících, jsou prozaické. V chladu se dalo maso, sádlo a další výrobky snáze uchovávat.

Kupte si prasátko
Většinou si lidé nekupují sami prase celé, ale spíš se domluví dvě nebo více rodin a prase si buď rozdělí, nebo je zpracují společně. Nevýhodou toho, že se prase nezabíjí na místě, je, že přijdete o krev, ze které se dělají některé zabijačkové dobroty, jako třeba polévka nebo jelita. Ale…