„Bůh učinil pokrm, ďábel koření,“ vzejde z hlavy irského literáta Jamese Joyce. Zatímco dnes je nám barevná, chutná duha gastronomickou libůstkou, v minulosti se o ni musí naši předci do krve pobít anebo vytasit valounek zlata. Krade se ve velkém a v ještě větším syslí.

Když naši prapraprapředci přežvykují jen syrové fláky masa, na nějaký požitek z něj ani nemyslí. S dalšími staletími se ale chuť přihlásí o slovo. Začne se solí, a přijde se na to, že koření je jedním z nejdražších přírodních pokladů, bez něhož je gastronomie takřka nahá. Sleduje se jeho vůně, barva, dokonce i léčivé schopnosti! Právě pro jeho nedostatek i vysokou cenu se o něj lidé dřív perou jako lvi, neváhají prolívat krev. Pojďte se společně s EPOCHOU podívat na příběh nejcennějšího gastronomického zázraku.

KE KONZERVACI A NADVLÁDĚ

Už 4000. př. n. l. s kořením obratně zacházejí Sumerové. Své první experimenty si…