Život bez čichu bychom asi při hrozbě ztráty nějakého smyslu brali jako nejmenší zlo. To ale neznamená, že se bez něj docela dobře obejdeme. Spíš přehlížíme nemalé výhody, které nám přináší.

Omezením nebo úplnou ztrátou čichu přitom u nás trpí nemalá část populace – statisticky skoro každý čtvrtý. Co to pro ně znamená?
– Jídlo je fádní. Rozlišování chutí na jazyku je totiž poměrně chudé, chuťové pohárky zvládají jen pět základních směrů chuti – slanou, sladkou, kyselou, hořkou a tu, které se japonsky říká umami, je koncentrovaně masově lahodná a souvisí s glutamátem. Veškeré další vnímání jídla se v mozku spojuje s aromaty a tedy signály, které během žvýkání přináší čich. Pokud tedy čich nefunguje správně, bere za své požitek, který přináší koření, zelené bylinky, česnek, rozmanité ovoce, víno, čaj i káva.
– Můžete vyhořet. Čích má totiž významnou ochrannou funkci. Při jeho ztrátě…