Když se řekne brambory, vybaví se nám hlavně přílohy, nebo klasická bramborová jídla, která zná snad každá hospodyňka. Brambory se však konzumují snad ve všech kuchyních světa a mohou chutnat opravdu nevšedně. Báječné recepty najdete v Paní domu 10, zde jako ochutnávaka aspoň jeden z nich.

Karbanátky s koprovým přelivem

Suroviny na 4 porce: 0,65 kg brambor•hrst strouhanky • 120 g tvrdého sýra vcelku • velkou hrst strouhanky • 4 vajíčka • 1 velkou cibuli • sůl • pepř

na omáčku: čerstvý kopr • kelímek zakysané smetany • 0,1 l muškátového vína

  1. Do misky dejte zakysanou smetanu a podle chuti přidejte muškátové víno, nasekaný kopr a sůl. Vše promíchejte a uložte do lednice.
  2. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte přes kolečko na kostičky, jako na bramborový salát.
  3. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, strouhanku a vejce a vypracujte těsto. Nechte…