Přehnat to s rebarborou nebo hvězdným ovocem karambola může skončit potížemi i otravou. Stejně rizikové jsou i syrové oříšky kešu nebo špatně upravený maniok. Ve světě se jedí i další pokrmy, které mohou člověka ohrozit na životě. Třeba korejské jídlo san-nakdži, kdy se servírují zaživa nakrájené chobotnice, nebo japonská specialita – ryba fugu.
Pochutnávat si na jídle, které může obsahovat smrtící látky? Jakkoli to zní neuvěřitelně, světové kuchyně se pyšní řadou specialit, po jejichž požití může přijít smrt. A není to jen proslulá japonská pochoutka fugu, která může způsobit otravu udušením při plném vědomí. Podobně mohou dopadnout i konzumenti egyptské rybí speciality fesikh. Riziko postupují i ti, kteří okusí islandskou žraločí specialitu hákarl či sýr casu marzu, prožraný živými červy, jemuž holdují na Sardinii.
O rizicích ukrytých v tradičních pokrmech národy světa vědí. Jsou tu…