Přehnat to s rebarborou nebo hvězdným ovocem karambola může skončit potížemi i otravou. Stejně rizikové jsou i syrové oříšky kešu nebo špatně upravený maniok. Ve světě se jedí i další pokrmy, které mohou člověka ohrozit na životě. Třeba korejské jídlo san-nakdži, kdy se servírují zaživa nakrájené chobotnice, nebo japonská specialita ryba fugu.

Pochutnávat si na jídle, které může obsahovat smrtící látky? Jakkoli to zní neuvěřitelně, světové kuchyně se pyšní řadou specialit, po jejichž požití může přijít smrt. A není to jen proslulá japonská pochoutka fugu, která může způsobit otravu udušením při plném vědomí. Podobně mohou dopadnout i konzumenti egyptské rybí speciality fesikh. Riziko postupují i ti, kteří okusí islandskou žraločí specialitu hákarl či sýr casu marzu, prožraný živými červy, jemuž holdují na Sardinii.

O rizicích ukrytých v tradičních pokrmech národy světa vědí. Jsou tu…