Naše tělo funguje jako obrovská biochemická továrna. Aby vyráběla vše, co organismus potřebuje, musí mít zajištěný plynulý přísun surovin. Jakmile nějaká chybí, nezastaví se jen jedna výrobní linka.
Dopad nedostatku některého vitaminu nemusí být hned znát. V těle fungují šikovné rezervní mechanismy. Ale i ty se jednou vyčerpají. A protože účinky vitaminů zasahují různé pochody v těle, nevytvoří jejich nedostatek v těle jen jeden problém. Proto odborníci tak vytrvale doporučují pestrý jídelníček. Co největší šíře potravin je nejlepší prevencí nedostatku některého vitaminu.
Čerstvé, nebo v pilulce?
Odpověď je jednoznačná: Vitaminy v čerstvé stravě jsou pro organismus mnohem přirozenější. Navíc je tělo dostává v kompletní potravině, která může dalšími látkami využití vitaminů a jejich účinek zlepšit. Užívání v podobě doplňku stravy se doporučuje hlavně při zdravotních potížích a obvykle…