Také si pamatujete, jak vám babička podstrkávala ty libové kousky masa? Snaha dávat dětem to nejlepší je stará jako lidstvo samo. Jenže s obrovskou změnou potravin a stravování dnes už maso přestalo být tím nejlepším.
Dnešní babička by měla podstrkávat spíš oříšky a luštěniny. Podivné? Má to svůj důvod. Naše výživová doporučení mají kořeny v polovině minulého století. Většina populace tehdy žila ve skromných poměrech, kdy se maso jako zdroj kvalitních bílkovin dostávalo na stůl mnohem vzácněji než dnes. Nedostatek pak dramaticky prohloubila 2. světová válka. Není tedy divu, že právě maso se stalo jedním ze základů zdravé výživy. Jenže od té doby se životní standard zásadně změnil. Maso a masné výrobky si můžeme dopřávat nejen denně, ale dokonce k obědu i večeři, a kdo chce, třeba i k snídani. To je situace, do níž se lidstvo kromě nejbohatších elit ještě nikdy nedostalo. A protože nám…