Tuhle zelenou palmu možná máte doma v květináči a vůbec vás nenapadlo, že její listy můžete použít v kuchyni.

V Asii se používají k balení rýže nebo ryb před vařením v páře nebo na otevřeném ohni, ale také při vaření a pečení, a i jako koření. Listy mají svěží, lehce oříškovou chuť připomínající vůni jasmínu s trochou vanilky. Zajímavé jsou i zdravotní účinky. Popíjení pandánového čaje sníží horečku a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Konzumace listů při zažívacích a trávicích potížích pomáhá díky mírně projímavým účinkům regulovat pohyb střev, čímž ulevuje i od zácpy a nadýmání. Má prý vliv i na psychiku, chrání před depresemi. Jejich žvýkání zase posiluje zuby a dásně a osvěží dech. V každém případě, ať už si z listů připravíte cokoliv, určitě vás potěší krásně zelená barva a pohled na talíř vám zlepší náladu.

Jak pandán jíst?
Přidáním do polévek, koláčů, želé, zmrzliny, palačinek…