Dlouho se nám při slovním spojení červená řepa vybavila na kostičky nakrájená zelenina ve sladkokyselém nálevu, která doplňovala pochutiny školních jídelen. Dnes si v našich domácnostech červená řepa znovu dobývá své místo, ovšem v trochu jiné podobě…

U nás ani jinde ve světě není řepa žádný nováček. Ve středomořských oblastech se kořeny divoké řepy začaly jíst již 800 lety před naším letopočtem. V Babylonu dokonce povýšila na léčitelský zázrak. Čestné místo v jídelníčku i v domácí lékárně získala červená řepa (Beta vulgaris) i ve starověkém Římě, odkud se závratnou rychlostí rozšířila po celé Evropě.

Radost pro pěstitele

Řepa je dvouletá rostlina a její pěstování není nikterak náročné. Netrpí škůdci ani nemocemi, takže dělá radost každému zahrádkáři. Když už se rozhodnete řepu zařadit do očekávané úrody, odmění se vám skvělou chutí a svými léčivými účinky. UPOZORNĚNÍ: Řepa má tendence