Pro mnoho lidí je to jen zelená tráva, kterou si občas přidá do polévky. Ale pozor, ač je pažitka poměrně nenápadná a na pěstování jednoduchá rostlinka, dokáže nejen dodat skvělou chuť každému jídlu, ale především obsahuje velké množství zdraví.
Pažitku (Allium) si obvykle zařadíme vedle petržele (Petroselinum crispum), je také zelená a nejčastěji ji používáme k dochucení polévek. Ale už pohled na latinský název prozrazuje, že má blíže k trochu jiné rostlině. Je totiž blízkou příbuznou česneku (Allium sativum), na rozdíl od něj ale používáme nať.
Miluje světlo
Pažitka je vytrvalá rostlina, takže když si ji jednou zasadíte, můžete se z ní radovat i poměrně dlouho. Je celkem teplomilná, proto je nejlepší pro ni najít slunné, teplejší místo, případně polostín. Světla ale potřebuje poměrně dost, na to je potřeba myslet, pokud se ji rozhodnete pěstovat doma v květináči či truhlíku. Pak…