Vzývejte s námi tři ikony italských gurmánů a připravte s nimi jednoduché, levné a hlavně skvělé jídla pro celou rodinu.

Parmezan

První parmezán začali vyrábět benediktinští mniši v klášterech v Pádské nížině. Právě oni vyráběli dlouhozrající tvrdý sýr, zformovaný do velikých kulatých bochníků. Už v roce 1351 o něm píše Giovanni Boccaccio v Dekameronu. Stejně jako před devíti stoletími, vyrábí se i dnes.

U nás se můžete se setkat se třemi druhy parmezánu. Parmigiano Reggiano a Grana Padano a Gran Moravia. Ital vám však řekne, že jediné pravé parmigiano je právě Parmigiano Reggiano, ale je zajímavostí, že třetina parmezanu, který se prodá v Itálii pochází z české Vysočiny z mlékárny Orrero, kterou zde vybudovala italská společnost Brazzale, patřící nejstarší sýrařské rodině v Itálii.

 Více se dočtete v časopise Báječné recepty č. 3/2014