Nebude to dlouho trvat a opět si budeme se svými nejbližšími užívat chvíle plné pohody v rámci vánočních svátků. Jejich kouzlo dotváří celá řada tradic a symbolů. No a umíte si představit Vánoce bez punče, svařáku či likéru? Ne, to by opravdu nebylo ono.

Přestože si vychutnávají vánoční atmosféru s horkým punčem v ruce převážně Středoevropané, jeho původ je až v daleké Indii. Však je také název odvozen od hindského výrazu pánč, což znamená pět. Přesně tolik bylo původních ingrediencí pro výrobu tohoto lahodného nápoje. Mezi základní přísady tehdy kromě alkoholu patřily také cukr, citron, voda a koření nebo čaj. Punč se do Evropy dostal až v 17. století, a to přes Anglii prostřednictvím námořníků a zaměstnanců Britské Východoindické společnosti. Na ostrovech se pak původní recept pozměnil a punč se začal dělat převážně z vína či brandy, později pak z jamajského rumu.